Biografie

Lucie Horsch

“Door de blokfluit van Lucie Horsch klinkt Vivaldi’s muziek afwisselend speels, levenslustig, intens, melancholiek, ernstig, duister en melodieus. Ongeveer zoals het leven zelf. Vanaf de eerste noten voel je dat Horsch met huid en haar in de muziek is opgegaan.”
(jury Edison Award)

“Niets belemmert Lucie Horsch in haar vlucht”
(Volkskrant, recensie over optreden met het Concertgebouworkest)

“Bij Lucie Horsch ziet men een zeldzame eenheid tussen musicus en instrument. In haar handen is de blokfluit niet louter een muziekinstrument, maar een verlengstuk van haar persoonlijkheid”
(jury Nederlandse Muziekprijs)

De 21-jarige blokfluitiste Lucie Horsch is een van de meest opvallende talenten op de internationale podia, nu al veelgevraagd als soliste in optredens met zowel barokensembles als symfonieorkesten en in recital.

In juni 2020 ontving Lucie de zeer prestigieuze "Nederlandse Muziekprijs", de hoogste eer die door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt toegekend aan een musicus die werkzaam is in de klassieke muziek.

In het afgelopen seizoen maakte Lucie haar debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest onder Ton Koopman en het Hong Kong Philharmonic Orchestra onder Benjamin Bayl, toerde ze met Orkest van de 18e eeuw in Nederland, in Japan met het B'Rock Orchestra en in Europa met de Academy of Ancient Music en Richard Egarr. Andere orkesten waarmee ze heeft samengewerkt zijn het Los Angeles Chamber Orchestra, Manitoba Chamber Orchestra, Ensemble LUDWIG, Residentie Orkest, Gelders Orkest, Staatsorchester Kassel, Lapland Chamber Orchestra, Uppsala Chamber Orchestra, Ensemble Apotheosis en Anima Musicae.

In recital vormt Lucie een duo met de Franse luitist Thomas Dunford. Samen hebben zij opgetreden in zalen als de Wigmore Hall, het Concertgebouw Amsterdam, de Philharmonie Essen, het Brucknerhaus in Linz, Auditori in Girona en Tokyo's Bunka Kaikan zaal. Een andere belangrijke duopartner is klaveciniste Alexandra Nepomnyashchaya. Lucie's festivaloptredens omvatten het Boedapest Springfestival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, MDR Musiksommer, Hindsgavl Festival, Musiksommer am Zürichsee in Zwitserland en de Thüringer Bachwochen. In 2017 was ze te zien in het Duitse tv-programma 'Stars von Morgen', gepresenteerd door Rolando Villazón, waar ze ook de kans kreeg om met hem samen op te treden.

Lucie heeft een exclusief platencontract bij het label Decca Classics. Voor haar debuut-cd met werken van Vivaldi ontving ze de Edison Klassiek Award 2017. Haar tweede album Baroque Journey, opgenomen met de Academy of Ancient Music en Thomas Dunford, met werken van o.a. J.S. Bach, F. Couperin en G.F. Händel bereikte de nr. 1 in de UK Classical Charts en werd in 2019 bekroond met de prestigieuze OPUS KLASSIK prijs in Duitsland. Voor Deutsche Grammophon heeft Lucie samen met cellist Kian Soltani de eerste opname gemaakt van Leonard Bernstein's 'Variations on an Octatonic Scale'.

Lucie groeide op in een muzikale familie en begon op haar vijfde met blokfluitlessen. Slechts vier jaar later veroorzaakte haar op televisie uitgezonden uitvoering van Brahms' Hongaarse Dans nr. 5 tijdens het Kinderprinsengrachtconcert een nationale sensatie. Op elfjarige leeftijd, na het winnen van vele concoursen, ging zij naar de Sweelinck Academie van het Amsterdamse Conservatorium, waar zij blokfluit studeerde bij Walter van Hauwe. Ook is zij een getalenteerd pianiste, ze studeerde in de klas van Jan Wijn op het Amsterdamse Conservatorium. Verder was ze zeven jaar lid van het Nationaal Kinderkoor en trad op met dirigenten als Sir Simon Rattle, Mariss Jansons en Jaap van Zweden. In 2014 werd ze gekozen om Nederland te vertegenwoordigen in de Eurovision Young Musician contest en in 2016 werd ze de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award aan haar uitgereikt, in aanwezigheid van Sir John Eliot Gardiner.

In het aankomende seizoen zal Lucie te horen zijn in de belangrijkste grote concertzalen van Europa, omdat ze is geselecteerd voor de prestigieuze ECHO Rising Stars tournee.

Lucie speelt op blokfluiten gebouwd door Seiji Hirao, Frederick Morgan, Stephan Blezinger en Jacqueline Sorel, mede dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Download CV (Nederlands) Download CV (English) Download CV (Deutsch)