Biografie

Lucie Horsch

“overrompelend speelplezier, ontroerend pure klank” (NRC)

“bepaald wonderbaarlijk wat ze uithaalt met een simpel houtje met wat vingergaten…pijlsnelle nootjes in ademloos makende ketens” (De Volkskrant)

De 18-jarige blokfluitiste Lucie Horsch is een van de grootste muzikale talenten van haar generatie en een reeds veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Ze treedt op in recitals, in kamermuziek en met zowel barokensembles als moderne orkesten.

Op haar negende soleerde ze tijdens het AVRO Kinderprinsengrachtconcert, begeleid door het JeugdOrkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel, een optreden dat leidde tot een bijna nationale sensatie. Bij het Prinses Christina Concours in 2012 won Lucie de eerste prijs tijdens de nationale finale in Den Haag. In 2013 werd zij vervolgens na een live televisie optreden bij “De Avond van de jonge musicis” verkozen om Nederland te vertegenwoordigen in de finale van “Eurovision Young Musician” 2014 in Keulen. Ook soleerde zij met het Nederlands Blazersensemble tijdens het officiële afscheid van koningin Beatrix in Ahoy, eveneens live uitgezonden op TV. In 2016 won Lucie Horsch de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award die haar werd uitgereikt in aanwezigheid van Sir John Eliot Gardiner.

Lucie kreeg uitnodigingen van de Festwochen Alte Musik in Innsbruck, het Norsjø Kammermusikkfest en het Manitoba Chamber Orchestra in Canada. Daarnaast trad zij op tijdens het Next Generation Festival in Bad Ragaz, Zwitserland, het Grachtenfestival Amsterdam, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Internationaal Orgelfestival in Haarlem en het Festival van Vlaanderen in Gent.

Het seizoen 2017/18 opent Lucie Horsch met een solorecital op uitnodiging van Julius Drake tijdens het Machynlleth Festival in Wales. Daarna speelt ze tijdens het openingsconcert van het Chiltern Arts Festival met de Academy of Ancient Music. Verder maakt ze dit jaar haar debuut met het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Gelders Orkest, het Staatsorchester Kassel en het Residentie Orkest. Ook zal ze te horen zijn tijdens een tournee door België en Nederland met het Ensemble B’Rock.

Na haar succesvolle debuut bij het Los Angeles Chamber Orchestra onder leiding van Stephen Stubbs afgelopen maart, volgen dit seizoen opnieuw optredens met het Manitoba Chamber Orchestra in Canada en concertreizen naar Brazilië, de Canarische Eilanden en Macao.

In het kader van de serie “Jonge Nederlanders” zal Lucie Horsch wederom te horen zijn in het Concertgebouw in Amsterdam. In Duitsland zal ze te gast zijn bij een aantal belangrijke festivals waaronder de Weingartner Musiktage, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern en de MDR Musiksommer Leipzig. Met de luitist Thomas Dunford start zij een nieuwe samenwerking met concerten in Hannover, Zürich en Linz.

Lucie Horsch heeft een exclusief platencontract bij het label Decca Classics. Op haar eerste CD staan werken van Vivaldi, een componist met wie zij een bijzondere affiniteit heeft. Het BBC Music Magazine schreef: “Verbijsterende virtuositeit en buitengewone techniek… Dit is een cd die men zou moeten aanschaffen, als bewijs van het begin van een bijzondere carrière.”

Op haar vijfde begon ze met blokfluitlessen bij Rob Beek aan de Muziekschool in Amsterdam. Na het winnen van een aantal belangrijke jeugdprijzen, begon zij in 2011 met haar studie aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam, voor blokfluit bij Walter van Hauwe en voor piano bij Marjés Benoist. Inmiddels combineert zij haar studie blokfluit met een pianostudie bij Jan Wijn. Lucie Horsch was zeven jaar lang lid van het Nationaal Kinderkoor, waarmee zij optrad onder leiding van befaamde dirigenten als Sir Simon Rattle, Mariss Jansons en Jaap van Zweden.

Lucie Horsch is er trots op om als ambassadeur voor de blokfluit op te kunnen treden en met groot enthousiasme en experimenteervreugde doorbreekt ze dan ook de vooroordelen die rond haar instrument bestaan. Naast het brede repertoire van Renaissance tot Barok waarme ze recitals vult en soloconcerten met of zonder dirigent uitvoert, speelt Lucie ook graag hedendaags repertoire. Mede dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds speelt ze op blokfluiten gebouwd door Fred Morgan, Doris Kulossa, Stephan Blezinger en Seiji Hirao. Ook maakt zij dankbaar gebruik van een speciaal voor haar ontworpen tenorfluit van een firma uit Japan.

Download CV (dutch) Download CV (english) Download CV (german)