Biografie

Lucie Horsch

“overrompelend speelplezier, ontroerend pure klank” (NRC)

“bepaald wonderbaarlijk wat ze uithaalt met een simpel houtje met wat vingergaten…pijlsnelle nootjes in ademloos makende ketens” (De Volkskrant)

De 19-jarige blokfluitiste Lucie Horsch is een van de grootste muzikale talenten van haar generatie en een reeds veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Ze treedt op met zowel barokensembles als moderne orkesten.

In het seizoen 2018/19 maakt Lucie Horsch haar debuut bij het Hongkong Philharmonic Orchestra en het Macedonian Philharmonic Orchestra. Verder gaat zij op tournee met The Academy of Ancient Music waarbij ze zal optreden in onder andere The Barbican in London, De Doelen in Rotterdam en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Andere orkesten waarmee zij werkt zijn het Los Angeles Chamber Orchestra, het Manitoba Chamber Orchestra, Ensemble LUDWIG, B’rock Orchestra, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest en het Staatsorchester Kassel.

Lucie speelt recitals met de Franse luitist Thomas Dunford waarbij ze aankomend seizoen hun debuut maken in de Philharmonie Essen, het Brucknerhaus Linz en de Auditori de Girona. Ook werkt zij regelmatig samen met de klaveciniste Alexandra Nepomnyashchaya, met wie ze onder meer heeft opgetreden in het Concertgebouw Amsterdam samen met Gideon den Herder. Lucie was te horen op festivals zoals het Budapest Spring Festival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, MDR Musiksommer, Hindsgavl Festival, Musiksommer am Zürichsee, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Festival van Vlaanderen en International Bach Festival Gran Canaria. Ze treedt op met Richard Egarr, Harriet Krijgh, Benjamin Bayl, Andreas Spering, Stephen Stubbs en Rolando Villazón.

Lucie Horsch heeft een exclusief platencontract bij het label Decca Classics. Op haar eerste CD waarvoor zij de prestigieuze Edison Klassiek Award 2018 ontving, staan werken van Vivaldi, een componist met wie zij een bijzondere affiniteit heeft. Het BBC Music Magazine schreef: “Verbijsterende virtuositeit en buitengewone techniek... Dit is een CD die men zou moeten aanschaffen, als bewijs van het begin van een bijzondere carrière.” Haar tweede CD, opgenomen met The Academy of Ancient Music en Thomas Dunford, zal in Februari 2019 uitkomen met werken van onder anderen Bach, Sammartini en Couperin. Samen met Kian Soltani heeft Lucie bovendien voor Deutsche Grammophon de eerste opname gemaakt van Leonard Bernstein’s “Variations on an Octatonic Scale”.

Lucie begon op haar vijfde met blokfluitlessen bij Rob Beek aan de Muziekschool in Amsterdam. Op haar negende soleerde ze tijdens het AVRO Kinderprinsengrachtconcert begeleid door het JeugdOrkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel. Als winnares van diverse nationale concoursen waaronder het prinses Christina Concours werd zij in 2013 na een live televisie optreden bij “De Avond van de jonge musicus” verkozen om Nederland te vertegenwoordigen in de finale van “Eurovision Young Musician” 2014 in Keulen. Ook soleerde zij met het Nederlands Blazersensemble tijdens het officiële afscheid van koningin Beatrix in Ahoy, eveneens live uitgezonden op TV. In 2016 won Lucie Horsch de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award die haar werd uitgereikt in aanwezigheid van Sir John Eliot Gardiner.

In 2011 begon Lucie met haar studie aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam, voor blokfluit bij Walter van Hauwe en voor piano bij Marjés Benoist. Inmiddels combineert zij haar studie blokfluit met een pianostudie bij Jan Wijn. Lucie Horsch was zeven jaar lang lid van het Nationaal Kinderkoor, waarmee zij optrad onder leiding van befaamde dirigenten als Sir Simon Rattle, Mariss Jansons en Jaap van Zweden.

Lucie speelt op blokfluiten gebouwd door Frederick Morgan, Seiji Hirao, Stephan Blezinger en Friedrich von Huene.

Download CV (dutch) Download CV (english) Download CV (german)